BİST
10.644
ALTIN
2.504,53
DOLAR
32,21
STERLİN
41,03
EURO
35,12
Mehmet Uzun
Mehmet Uzun
05 Şubat 2024 Pazartesi 18:02
İlk kuşak Türk öğrenciler tanıtıldı

Mehmet UZUN / HANNOVER

ALMANYA’NIN Hannover Başkonsolosluğu tarafından Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümü etkinler kapsamında, “Erken Cumhuriyet Döneminde Yurtdışına Gönderilen Türk Öğrenciler: Almanya ve Hannover Bölgesine Dair Bir Analiz (1923-1945)” isimli seminer düzenlendi. Hannover Üniversitesi “Königlicher Pferdesaal” salonunda gerçekleşen seminerde, eğitim ve öğretimlerini sürdürmeleri için Türkiye’den Avrupa’ya gönderilmiş ve daha sonra ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayan akademisyenlerimiz tanıtıldı.

TÜRK ALMAN İLİŞKİLERİNE KATKI SAĞLAYACAK

Hannover Başkonsolosluğu himayesinde düzenlenen seminere konuşmacı olarak Hannover Leibniz Üniversitesi Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Enstitüsü Bölüm Başkanı Prof.Dr. Tuba Esatbeyoğlu ile Bi’ Dünya Kıvılcım Derneği’nden Dr. Emir Öngüner katıldı. Hannover Başkonsolosu Gül Özge Kaya yaptığı konuşmada akademişyenlerden, oluşturdukları arşivin daha zengin hale getirilmesi için desteki istedi. Başkonsolos Kaya, arşivlerden alınan bu anıların anlatılmasının Türk-Alman ilişkilerinede katkı yapacağını ifade etti.

550 KİŞİNİN BİLGİSİNE ULAŞILDI

„Cumhuriyet’in Aydınlanma Öncüleri“ Proje Grubu ekibinde de yer alan Dr. Emir Öngüner, arşivlerden edindikleri bilimsel tesbitlerini aktardı. Dr. Öngüner, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yıldönümü vesilesiyle anılan konuyu derinlemesine araştırmak üzere Ocak 2024 itibariyle, 1923-1945 yılları arasında yurtdışına gönderilenlerden sadece 550 kişinin bilgilerine ulaştık” dedi.
Türkiye’den yurtdışına Osmanlı döneminde de eğitim amaçlı öğrencilerin gönderildiğini söyleyen Dr. Öngüner, konseptleri gereğince erken Cumhuriyet tarihini araştırdıklarını belirterek, Türkiye’den devlet bursları desteği ile en fazla öğrencinin Almanya’ya gönderildiğini dile getirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.